Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning (DMJOP)

Een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) gaat diep en ver. Alle elementen van het gebouw – bouwkundig en qua installaties – gaan in detail onder de loep. We kijken hiermee niet alleen naar de meest slimme en efficiënte keuzes voor het onderhoud van uw pand, maar ook naar het nut van eventuele investeringen. Van status quo naar een upgrade. Verduurzaming van uw pand krijgt hiermee een tastbare planning en onderbouwing. 

Voer voor zinnige overwegingen

IIn vergelijking met een standaard meerjarenonderhoudsplan kijken wij bij het opstellen van een DMJOP verder dan een 1-op-1 vervanging. We kijken daarbij of er alternatieve duurzamere technieken of producten kunnen worden meegenomen in de onderhoudsstrategie. Met het oog op bijvoorbeeld energiebesparing, onderhoudsarme alternatieven of slimmere vervangingstijden komen er interessante overwegingen op tafel te liggen. 

Blik voorbij de horizon

Het is van groot belang voor een DMJOP dat we alle elementen opnemen. Dus ook de elementen die een levensduur van 15 jaar of langer hebben. Hiermee zien we ook welke kosten er achter de directe horizon verscholen liggen. Idealiter reserveert u daar vast een jaarlijks budget voor. Regeren is vooruitzien.

Hou het actueel

Vaak wordt een DMJOP in een later stadium dan het originele bouwjaar van het gebouw opgesteld. Hierbij is het van belang om aan alle bouwdelen een conditiemeting te koppelen. In een meerjarenonderhoudsplan wordt bij de cyclus alleen gekeken naar de gemiddelde levensduur en niet naar de huidige staat. Dit kan een vertekend beeld geven, bijvoorbeeld door extreme weersinvloeden op gevels of vandalisme. Maar ook belastingpercentages en prijzen van grondstoffen kunnen wijzigen. 

Het zijn maar een paar factoren die ervoor zorgen dat standaard meerjarenonderhoudsplannen gedateerd kunnen raken. Elke 3 tot 5 jaar updaten is het devies. Op deze manier blijft het plan actueel en kunnen eventuele werkzaamheden naar voren of uitgesteld worden.

Meer weten over duurzaam meerjarenonderhoudsplan? Neem contact met ons op via 070 – 30 30 454 of info@base-consultancy.nl.